Bij onze vereniging vinden het belangrijk dat iedereen met plezier veilig kan sporten. Onze vertrouwenscontactpersoon (VCP) vertelt hier graag wat meer over.

Even voorstellen: Ik ben Ellen Burger-Kers, de vertrouwenscontactpersoon (VCP)

Ik ben Ellen Burger-Kers en ooit als renster begonnen bij Alcmaria Victrix. Een vereniging die heel veel goede renners bezat en nationale bekendheid had. De wielerbaan in Alkmaar  e o was de plaats waar veel getraind werd en met heel veel plezier. Laagdrempelig om in te stappen als nieuwkomer en waar ik snel vriendinnen maakte. Dat is voor mij heel waardevol geweest.

Doordat ik zoveel plezier aan de sport beleefde heb ik dat door gezet in de rest van mijn leven en  werk carrière. Om even een korte impressie te geven; In de sport; schaats en fietstrainster, ploegleider, recreatieleider, jury KNWU en Vertrouwens Contactpersoon bij NOC/NSF.  In het werkveld 15 jaar SKJ geregistreerd geweest dat betekent deskundigheid van 0-23 jaar, op het gebied van zorg, hulpverlening, preventie, opvoedondersteuning en onderwijs. VCP is binnen korte tijd ook een verplichting voor elke vereniging om deze aan te stellen. Dit alles in teken van Centrum Veilige Sport Nederland. Ik volg jaarlijkse bijeenkomsten met sportbonden, verenigingen en gemeenten uit Nederland. Super interessant.

Mijn missie is geslaagd om het sportvirus door te geven aan mijn kinderen…… ook zij sporten veel. Je zult ze misschien ook eens tegenkomen op de fiets!!!! Maar ook zelf rij ik zo mijn rondjes nog. Mijn zonen zullen in de toekomst zich ook gaan inzetten om de sport levendig te houden en iedereen hiervan te laten genieten. Beleven is net zo belangrijk als winnen!

Ik ben regelmatig te zien bij de wielersport. Nu ook omdat ik de consul van NH wat ondersteun vanaf 1 december jl. Wil ik graag op de hoogte blijven van alles wat er speelt bij ons in de vereniging en in NH. Wij leren tenslotte van elkaar. Maar ik wil heel graag dit met plezier en laagdrempelig doen op de manier waarop  ik kennis heb mogen maken met deze sport in mijn jeugdjaren.

Je kunt mij bereiken via mijn telefoonnummer 06-51384502. Ik zal zo spoedig mogelijk reageren. (Overdag is lastig i v m de werkzaamheden).
Sportieve groet,
Ellen.

Wat doet een VCP?

seksuele intimidatie. Maar het is veel breder

  • Vormt aanspreekpunt bij grensoverschrijdend gedrag.
  • Brengt kennis en kunde op een breed selectieonderwerpen die op een sportvereniging op kunnen treden, denk aan: seksuele intimidatie of misbruik, discriminatie, pesten en uitsluiting, agressie en geweld, intimidatie maar ook matchfixing ( beïnvloeden van wedstrijden en uitslagen), doping( WADA lijst maar ook drugs e alcohol gebruik) en integriteit. (Belangen verstrengeling            datalekken, diefstal, fraude en omkoping.
  • Waarborgt het Sociale Veiligheid Beleid.

Ga in gesprek met de VCP

Als je iets tegenkomt in de vereniging wat niet past bij veilig en vertrouwd sporten of gewoon eens lekker je hart wilt luchten sta ik altijd voor onze leden klaar.

De VCP is geen hulpverlener. Er wordt niets vastgelegd. De VCP moet wel een (anonieme) melding maken aan een persoon die hiervoor beschikbaar is in het bestuur. Want vanaf Januari 2020 is er een meldplicht voor bestuurders en begeleiders in het tuchtrecht. Dan gaat het om een vermoeden van seksuele intimidatie en matchfixing.