Alcmaria Victrix 75 jaar jong

Afgelopen week bestond onze wielervereniging op de dag af 75 jaar Wanneer de omstandigheden dit toelaten zullen we hier tijdens de baanwedstrijden in januari met een fysieke bijeenkomst stil staan bij deze mooie mijlpaal. Voor nu doen we dat in deze nieuwsbrief met een klein stukje geschiedenis en een vooruitblik.

Opgericht in op 17 november 1946 uit twee verschillende clubs, te weten Alcmaria en Victrix. We praten dan over de jaren 1936 – 1942. Jan Pronk en Jan Derksen behaalde menig succes. Beide verenigingen bestonden al langer en in 1937 werd er al een poging gedaan deze samen te voegen. Uiteindelijk kwam het er toch van 1946, WV Alcmaria-Victrix  zag het levenslicht.
 
Terug haar het heden en we belanden in een periode waarin we het gewoon vinden dat wij een overdekte wielerbaan hebben, nou ja hebben, wij mogen er rond rijden tegen betaling. Was dit stadion prima voor een aantal jaren geleden, ook hier is de tijd niet stil blijven staan en omringt door een woud van fastfood, wordt er nu toch gedacht om er een behoorlijke renovatie tegen aan te gooien.
 
Hoog tijd, want het talent staat klaar om de baan te gaan ontdekken. Worden er her en der wegwedstijden afgeschreven en moeten er soms tal van verkeersremmende maatregelen omzeild worden, de baan biedt uitkomst, zeker voor de aller jongsten.
 
Anno 2021 is Alcmaria-Victrix nog steeds een naam die bij veel organisaties een goed gevoel oproept en dat is niet zomaar gekomen. Het verleden is daar debet aan. Namen als Laurens ten Dam, Matthé Pronk, Thomas Dekker spreken vooral de jongeren onder ons (nog) aan. Ouderen onder ons noemen feilloos de namen van Rooks en al die andere aansprekende Alcmarianen van weleer. Maar zoals binnen elke sport worden namen snel opgevolgd door de topper van het moment. En dat is een gezonde ontwikkeling.
 
Nieuwe trainers dienen zich aan zowel op de baan, weg als veld. Regionaal worden samenwerkingsverbanden gevonden met Noord-Hollandse clubs. Iets dat voor enkele jaren terug niet bespreekbaar was. Ook daar wordt ingezien dat we zullen moeten samenwerken om de sport zeker in Noord-Holland veilig te stellen.
 
Nu zien we de kinderen van de renners van toen op de baan, weg en veld terug. Er wordt wel eens gezegd: “Eens een Alcmariaan, altijd een Alcmariaan!”.
 
Maar dat komt niet vanzelf, vaak een grote groep vrijwilligers staan op de achtergrond klaar, namen noemen altijd gevaarlijk, daarom maar niet aan begonnen. Natuurlijk ook nieuwe gezichten, die zich inzetten vooral bij de (baan-)jeugd. Want daar ligt de focus voor de komende jaren bij Alcmaria-Victrix.
 
Ook mag de hoofdsponsor niet ontbreken in dit verhaal: Ten Boekel & Bakker kortweg TBB uit Schagen, al jaar en dag een vaste waarde voor de club. Firma De Jong metaalhandel prijkt al enkele jaren op de ploegauto en mogelijk komen er nog enkelen bij.
 
Vaak is het bij een jubileum een gewoonte een opsomming van zaken te doen en dat is ook prima, zoals de gelden die via het Schipholfonds binnen werden gehaald en waarvoor jeugd wegfietsjes werden aangeschaft, evenals de baanfietsen die werden betrokken nadat deze op de markt werden gebracht.
 
Belangrijker is wat we gaan doen de komende jaren. Opleiden jeugd, een eigen parcours en natuurlijk eindelijk weer een kantine, al dan niet samen met een andere wielerclub, die dergelijke zaken ook moeten ontberen.
 
Nieuwe tijden, nieuw bestuur. Wij hebben Peter van Hoof, gevonden als nieuwe voorzitter, samen met enkele anderen bestuursleden willen zij ook voor de toekomst Alcmaria een gezicht geven binnen de wielerwereld, zeker regionaal. Het zal allemaal niet vanzelf gaan en wij zullen hobbels onderweg tegenkomen, maar als we het credo vasthouden dat verweven zit in onze clubnaam moet het goed gaan:
 
“Victrix”, vooruit naar nog vele jaren wielersport in Noord-Holland.
 
Namens het bestuur van een trotse vereniging