DE SLAG OM SCHOONDERLOGT

Beslagen ramen, renners in de auto en de begeleiders erbuiten. Dat belooft wat voor vandaag. 

We zijn in Elst, op het prachtige landgoed Schoonderlogt voor de gelijknamige omloop. 

Alcmaria Victrix is met drie man sterk aanwezig, Eliterenner Sjors schreef zich in bij de A groep en sportklassers Martin en onze benjamin Lucas in de B groep. Nu nog even met een warme bak koffie in de auto. Ook Hidde, renner bij WV Noord-Holland, heeft zich bij ons aangesloten. Hij is ook met koffie op de bestuurdersstoel gaan zitten.

Maar die regen, wind en een gevoelstemperatuur van net boven nul, dat zijn geen omstandigheden voor watjes.

Watjes waren het bijna 80 jaar geleden ook niet, de soldaten van Easy company, onder leiding van Dick Winters. Het landgoed was tijdens de Operatie Pegasus in oktober 1944 het hoofdkwartier van de US 101st Airborne Division onder bevel van majoor Richard Winters.

De koers startte om 10.00 uur, het regende nog steeds en de snijdend koude wind zorgde bij het handjevol publiek voor medelijden met de rillende renners.

Al gauw bleek dat deze koers een slagveld zou worden, het parkoers in een vierkant, harde wind, rechte wegen: waaiers rijden dus. Al na enkele rondes kwamen diverse renners hoofdschuddend over de meet. Onze renners hielden stand.

Enkele rondes later is de slag in volle gang. De ene na de andere renner verlaat de koers, door de kou geveld. Ook Hidde verlaat verstandig de koers, hij kan bijna niet meer op de fiets blijven zitten.

Halverwege de koers overvalt een gebied met nog zwaardere regen en wind het parkoers. Paraplu’s waaien kapot, de tent van de organisatie RETO waait bijna weg. Mijn sokken worden nat. De rest was al nat. Ook nu houden de renners stand. 

Ondanks de barslechte omstandigheden en tegen verwachting wordt de koers uitgereden. Ook onze renners halen de meet, de slag is eindelijk voorbij. 

Warm worden is nu prioriteit nummer één. Natte kleren uit, droge kleren aan. Nog snel een bak koffie en dan snel de auto in. Stoelverwarming aan, Nathan en Tom zetten de fietsen op de rekken. De slag is voorbij. 

Deze helden worden door Martin getrakteerd op een lekkere warme lunch langs de weg terug naar huis. Daar komen de praatjes weer op gang en zijn we een mooie herinnering rijker. Fantastisch!

Namens begeleiding AV

Geef een antwoord