NANNO BAKKER

Een renner met vele ambities, ook buiten het fietsen….

Afgelopen vrijdag kreeg ik een appje van Tom onze secretaris. Je leest het nog eens en nog eens…

Dan valt het bekende kwartje en besef je dat het de harde werkelijkheid is…

Nanno Bakker, verbonden aan WV Alcmaria-Victrix, maar ook gereden voor veel andere merkploegen, ondermeer Amstel formatie van Herman Krott,  was plots overleden.

Simon Meijn beschreef Nanno zo mooi in het boekwerk “In de ban van de baan en weg sport ” ter ere van 50 jaar bestaan van deze Alkmaarse wielerclub, een man met een kop erop!

Waar moet je beginnen als je iets over Nanno wilt schrijven?

Geboren op 10 februari 1944 in Wieringerwerf. Studie en werk op de boerderij liet niet veel ruimte voor de wielrennerij. Pas op 20 jarige leeftijd reed hij op de weg, maar vooral op de baan.

Hij reed wereldkampioenschappen en werd opgenomen in de Olympische ploeg voor de spelen van 1972.

Reed vele ereplaatsen bij elkaar, ondermeer in de Ronde van Drente, Ster van Zwolle en reed samen met  Piet van Katwijk, Arie Hassink, Fedor den Hertog, Wicher en Jans Vlot, Olympia’s Ronde door Nederland, toen gelardeerd met veel Oost-Duitse renners, die wel erg snel reden….

Nanno werd in 1972 samen met een topploeg bestaande uit: Gerard Kamper, Nico Alles, en Dick Groen, Kampioen van Nederland op de ploegenachtervolging op de baan.

Of neem nu de editie van de Ronde van Noord-Holland van 1971, vaak door menig wielerkenner aangehaald. De koers werd van 200 km naar 177 km teruggebracht om de erbarmelijke weersomstandigheden, zware wind en het peloton viel in vele stukken uit elkaar.

Het was een slagveld, maar op de Zuiderweg reed Nanno weg uit de kopgroep, met daarin niet de minste namen van het peloton en ze zagen hem pas onder de douche terug!

Nanno had een gezegde, dat ook te lezen is bij zijn aandeel in het boek van 50 jaar Alcmaria:

“Ik sport om te leven en leef niet om te sporten!”

En daar zit een kern van waarheid in, soms worden we allemaal wel eens meegezogen in de waan van de dag of sport, maar je moet ook leven en dat kun je vertalen naar genieten, zorg voor een ander en liefde geven aan hen die dicht bij je staan.

Vaak als het even tegenzit dan heb je die juist nodig!

Nanno zullen we ook nog vaak “nodig hebben” al was het maar om aan te halen, als de renner met een eigen inbreng, wars van onzin, maar het hart op de juiste plek. Niet alleen als oud renner, maar zeker als fijn mens, gaan we hem zeker missen.

Nanno bedankt voor je inzet voor ondermeer de wielersport!

Fred de Groot

Namens bestuur, leden, oud-leden en ereleden WV Alcmaria-Victrix

Geef een antwoord